Snurken vraag en antwoord

Ik heb een gebitsprothese.kan ik dan een snurkbeugel dragen?

Indien u een gebitsprothese draagt, is bovendien het volgende van belang: U draagt een goed functionerende bovenprothese met voldoende houvast én u heeft minimaal zes tot acht gezonde kiezen die goed vast in de onderkaak staan; U draagt een goed functionerende volledige gebitsprothese in de bovenkaak samen met een klikprothese op implantaten in de onderkaak.

Kan ik zelf wat doen tegen snurken?

Ja. Voordat u op zoek gaat naar een medische oplossing tegen snurken, kunnen afhankelijk van uw eigen situatie verschillende zaken helpen. Denk bijvoorbeeld aan gewichtsvermindering, niet roken, s avonds geen alcohol nuttigen, geen slaapmiddelen gebruiken of het tegengaan van slapen op de rug (bijvoorbeeld met een golfbal die in de pyjama ter hoogte van het schouderblad wordt ingenaaid).

Kom ik in aanmerking voor een MRA beugel tegen snurken?

In principe komt iedere snurker in aanmerking voor een Snurkbeugel. 96% van de gebruikers is er bij gebaat en bijna 86% is zelfs volledig van zijn of haar snurken of apneu probleem verlost. Of u nu een milde snurker bent of wanneer er ernstige OSAS (apneu) bij u is geconstateerd, grote kans dat u gebaat bent bij de Snurkbeugel. Ook wanneer andere behandelmethoden u niet hebben geholpen.

Ik snurk maar heb geen apneu

De meeste mensen snurken maar hebben geen apneu, voor hen is geen slaaponderzoek noodzakelijk. We kunnen daarom direct na het vooronderzoek beginnen aan de Snurkbeugel.

Ik snurk en heb lichte of matige apneu

Als blijkt dat er bij u een lichte of matige apneu is of wordt vastgesteld (AHI 5-30), dan komt u in aanmerking voor een Snurkbeugel. In Nederland is de richtlijn zo dat bij lichte of matige apneu (AHI 5-30) de Snurkbeugel de eerst aangewezen therapie is.

Ik heb ernstige apneu

Als blijkt dat er bij u een ernstige apneu is of wordt vastgesteld (AHI > 30), dan komt u in aanmerking voor een Snurkbeugel. Als operaties of een behandeling met de CPAP niet tot het gewenste resultaat hebben geleid danwel dat u niet kunt wennen aan het CPAP apparaat dan komt u mogelijk ook in aanmerking voor een Snurkbeugel.

Komt u voor vergoeding in aanmerking?

Er dient altijd vooraf een (polysomnografische) slaapregistratie in een slaapcentrum plaats te vinden en de behandelend specialist dient vast te stellen of u voor een Snurkbeugel in aanmerking komt. Altijd moet er een indicatie worden gesteld door long-, of kno-arts. Voor de financiële afhandeling is een machtiging van de zorgverzekeraar noodzakelijk

Wat krijg ik vergoed?

Slaapapneu Indien er sprake is van slaapapneu, dan wordt de snurk/apneu beugel veelal volledig vergoed. Snurken Er zijn verzekeraars die, indien er uitsluitend sprake is van een snurkprobleem maar NIET van slaapapneu, de kosten van de MRA (gedeeltelijk) vergoeden. Vaak uitsluitend uit de meest uitgebreide aanvullende verzekeringen. Zie ook bij kosten in onze website

Werkt de snurkbeugel bij iedereen?

In 96% van de gevallen heeft de snurkbeugel al binnen een week effect.

Ik heb al een CPAP (neusmasker)...

In dat geval is er al een diagnose gesteld en kunnen we vlot aan de slag. Als het masker geen uitkomst heeft geboden, levert de Snurkbeugel mogelijk wel het gewenste resultaat op.

Zit er garantie op mijn snurkbeugel?

Als u apneu patient bent en uw MRA is betaald door de verzekeraar heeft u 4 jaar garantie op alle kosten en eventuele vervanging. U heeft dan eigenlijk 4 jaar abonnement betaald van 15,95 per maand. Na 4 jaar moet u dan wel het abonnementsgeld van 15,95 gaan betalen.. Als u alleen een snurker bent kunt u via een abonnement van 15,95 per maand betalen en heeft u onbeperkt garantie op alle onkosten en eventuele vervanging.

Duurt het lang voordat ik word geholpen?

Nee, er zijn nagenoeg geen wachtlijsten bij De MRA Kliniek, u kunt meestal vrij snel een afspraak maken en dan bent u binnen ëën week van het snurken af.

Ik heb een gebitsprothese.kan ik dan een snurkbeugel dragen?

Indien u een gebitsprothese draagt, is bovendien het volgende van belang: U draagt een goed functionerende bovenprothese met voldoende houvast én u heeft minimaal zes tot acht gezonde kiezen die goed vast in de onderkaak staan; U draagt een goed functionerende volledige gebitsprothese in de bovenkaak samen met een klikprothese op implantaten in de onderkaak.

Zijn er verschillende typen snurkbeugels tegen snurken?

Ja, bij de MRA Kliniek zin meerdere modellen verkrijgbaar. Allen werken echter op dezelfde manier, de onderkaak naar voren halen. De keuze van het type MRA word gemaakt samen met de tandarts tijdens uw eerste bezoek. Wordt de MRA ook voorgeschreven door KNO- en longartsen? Ja. Veel specialisten zoals KNO artsen, longartsen en neurologen verwijzen door naar de MRA Kliniek. Ook worden veel patiënten door hun huisarts naar ons verwezen.

Wat is de levensduur van een snurkbeugel?

Afhankelijk van het soort MRA is de levensduur tussen de 2,5 en 10 jaar. Van grote invloed zijn de mondhygiene en de samenstelling van het speeksel. Mensen die roken hebben bijvoorbeeld een agresiever speeksel.

Hoe kan ik de beugel het beste schoon houden?

Er zijn vele middelen op de markt om uw MRA schoon te houden. U koopt deze bij de drogisterij en dit kan ook reinigingsmiddel voor protheses zijn. Det MRA Kliniek heeft een eigen handleiding om de MrA schoon te houden.

Hoe weet ik of ik apneu heb?

U kunt alleen zeker weten of u apneu hebt als u een slaaponderzoek in het ziekenhuis heeft gehad. Dit gebeurt vaak in opdracht van de KNO of longarts. Deze kunnen de diagnose apneu stellen. Wel is een eerste indicatie als de partner aangeeft dat u \'s nachts de adem inhoud en u moe en lusteloos wakker wordt.

Wat is het verschil met andere beugels tegen snurken?

Er zijn veel leveranciers van beugels die u een MRA kunnen leveren. Het is echter wel zaak gespecialiseerde centra of artsen te bezoeken. Het aanmeten is geen bijzaak maar een specialisatie en bijvoorbeeld tandartsen die soms een beugel aanmeten, boeken aanzienlijk mindere resultaten als gespecialiseerde centra zoals de MRA Kliniek. Ook zijn er veel andere beugels verkrijgbaar die bijvoorbeeld de tong naar beneden drukken. Deze beugels brengen vaak een enorme braakreflex teweeg en zijn niet geschikt voor behandeling van apneu. Ook zijn deze beugels door hun bewegende delen vaak zwak en gaan vaker kapot dan een MRA omdat de MRA uit 1 geheel bestaat.

Waarom voor de MRA tegen snurken kiezen?

De MRA is de enige snurk en apneu oplossing in Nederland met een volledige werkingsgarantie. Als de MRA u niet bevalt ontvangt u het koopbedrag terug. Zonder inhoudingen. Daarnbaast is de MRA een wetenschappeijk bewezen oplossing met een slagingspercentage van ver boven de 96%.

Wat moet ik doen als de MRA niet (meer) werkt?

Belt u ons voor een bijstelafspraak. Tijdens deze afspraak kunnen wij uw MRA iets verder naar voren zetten zodat deze weer goed werkt.

Wat gebeurt er op termijn met mijn kaakgewricht?

Wetenschappelijk is niet bewezen dat de stand van uw kaak veranderd of dat uw kaakgewricht slijt door het dragen van een MRA. Wel ontstaat extra mobiliteit in uw kaak doordat de spieren iets worden opgerekt. Dit is echter tijdelijk en zal na het uitdoen van de MRA weer verdwijnen. Wel is het heel belangrijk dat u na het slapen de oefeningen 5 minuten doet.

Hoe vaak moet ik langskomen bij de MRA Kliniek?

Om een MRA te laten aanmeten dient u driemaal langs te komen bij de MRA Kliniek Daaarna komt u slechts langs als de werking van uw MRA minder wordt of er een verandering aan uw gebit heeft plaats gevonden.

Hoelang duurt de gewenningsperiode?

De gewenningsperiode is per persoon verschillend. Veel mensen zijn binnen 4 dagen gewend aan het dragen. Ook zijn er gevallen bekend van mensen die langer dan een week hebben moeten wennen.

Doet het dragen van de MRA pijn?

Het dragen van de MRA kan de eerste dagen een vervelend gevoel geven. Er is dan ook sprake van een gewenningsperiode. Deze periode kan een aantal dagen duren. Veel mensen slapen na twee nachten oefenen de gehele nacht door. Dit zonder vervelende bijwerkingen of een vervelend gevoel

Kan je een MRA bijstellen?

Uw MRA kan worden bijsgesteld door de de tandarts U dient hiervoor een bijstelafspraak te maken. Dit gebeurt vaak als er een verandering aan het gebit heeft plaats gevonden of als de MRA niet goed werkt.

Werkt de MRA gelijk?

Ja. In principe wel. Als de stand juist is werkt de MRA meteen. Wel komt het vaak voor dat de patiënt de MRA verder naar voren laat zetten om een goed resultaat te verkrijgen. Als uw MRA niet direct werkt kan deze tijdens een bijstelafspraak verder naar voren worden gezet om alsnog een goed resultaat te krijgen.

Wat doet de MRA tandarts bij mij?

De MrA tandarts controleert de status van uw gebit en uw kaak. Hij veranderd niets en doet geen ingrepen. Wel maakt hij afdrukken van uw boven en onder gebit welke nodig zijn voor het vervaardigen van de MRA.

Is de MRA een standaard product?

Nee. De MRA wordt helemaal naar de vorm en stand van uw gebit gemaakt. Uw MRA is dus een uniek product wat alleen door uzelf gedragen kan worden.

Hoe snel kan ik een MRA krijgen?

De MRA Kliniek doet er alles aan de wachttijden zo veel mogelijk te beperken. Gemiddeld kan u binnen 1 week bij het Behandelcentrum terecht. Bij extreme drukte kan de wachttijd helaas oplopen. U kunt uw MRA ëën week na de eerste afspraak ophalen.

Moet ik eerst naar de huisarts of KNO arts?

Als u last heeft van snurken hoeft u niet eerst naar uw huisarts of specialist. Heeft u het vermoeden last te hebben van apneu, raden wij u sterk aan eerst een afspraak bij uw huisarts te maken. Deze zal u waarschijnlijk naar een KNO- of long-arts verwijzen. Ten alle tijden stellen wij uw huisarts op de hoogte van de behandeling en de mogelijke aanwezigheid van apneu.

Ik ben een tandenknarser, kan ik de MRA gebruiken?

Jazeker. De MRA gaat tandenknarsen tegen. U draagt de MRA in plaats van de knarsplaat.

Kan een MRA ook met een prothese?

Soms. Mensen met een implantaat gedragen prothese kunnen vaan behandeld worden met de MRA. Mensen met een volledige prothese (boven en onder) kunnen we helaas niet helpen. Heeeft u alleen een boven prothese dan is een afspraak maken toch zinvol. In veel gevallen is een MRA mogelijk. Dit beoordeeld de MRA tandarts. Kan de MRA helaas toch niet? Zijn er geen kosten aan het consult verbonden.

Bij wie werkt de MRA?

In principe bijna iedereen. Er wordt geen onderscheid gemaakt in het soort snurker. Het slagingspercentage ligt toch ruim boven de 90%.

Is de werking van de MRA wetenschappelijk bewezen?

Ja. Kijkt u voor diverse onderzoeken op de \"links\" pagina

Hoe werkt de MRA?

De MRA is een MRA wat staat voor Mandibulair Repositie Apparaat. Dit betekent “onderkaak naar voren brengend”. Gemiddeld brengt de MRA de onderkaak 4 mm in voorwaartse positie met als gevolg dat de tong, die vastzit aan de onderkaak, uit de luchtweg wordt gehouden. De luchtstroom is onbelemmerd en het snurken of de apneu stopt.

Wat is een MRA?

MRA is de afkorting voor Mandibulair Repositie Apparaat. Het betekend “de onderkaak naar vorenbrengende beugel”. MRA is een categorische aanduiding en hier vallen veel beugels onder. De MRA is er een van. Ook worden vaak termen als Oral device of de Engelse variant MAD gebruikt.

Is behandeling met de MRA nieuw?

Nee. De eerste behandeling met een MRA stamt uit 1901. Echter is deze tot de tachtiger jaren een ondergeschoven behandelmethode geweest. Sinds deze tijd is er veel ontwikkeld in de behandeling en sinds de millennium wisseling is de behandeling ook in Nederland breed ingezet.

Wanneer gaat de garantieperiode in?

De garantieperiode gaat in op het moment dat u de MRA ontvangt. Veelal is dit de tweede afspraak.

Wat krijg ik als ik de MRA koop?

U ontvangt uw eigen MRA welke uw eigendom wordt. Inclusief de consults voor het aanmeten en passen van de MRA. Daarnaast ontvangt u gedurende drie maanden alle service en ondersteuning die nodig zijn. Deze drie maanden zijn tevens de periode waarin u 100% tevredenheidsgarantie heeft.

Hoe werkt de tevredenheids garantie?

Als u besluit de MRA te kopen heeft u drie maanden volledige tevredenheid garantie. Als u binnen deze periode uw MRA terugstuurt, ontvangt u het volledige aankoopbedrag van ons terug.

Wat zijn de betaal perioden van het abonnement?

U kunt kiezen voor maandelijks, jaarlijks, per twee jaar of per 4 jaar.

Wat gebeurt er met vooruitbetaalde termijnen als ik de MRA terugstuur?

De resterende termijnen worden aan u teruggestort. U heeft deze immers niet verbruikt. Voor de maand waarin wij uw MRA retour ontvangen zal geen restitutie worden gegeven.

Ik moet een nieuwe MRA, valt dit binnen het abonnement?

Ja. Een nieuwe MRA valt binnen uw abonnement net zoals alle bijstelkosten en eventuele adviezen.

Hoe kan ik het abonnement beëindigen?

U kunt het MRA Abonnement beeindigen door het terugsturen van uw MRA. Op het moment van ontvangst zullen wij uw abonnement stoppen. U ontvangt hiervan een schriftelijke bevestiging. Er is geen minimale looptijd dus het abonnement opzeggen is altijd mogelijk.

Is er een minimale looptijd voor het abonnement?

Nee. Het abonnement is op elk moment opzegbaar. U stuurt de MRA terug en het abonnement stopt. Eventueel resterende v ooruitbetaalde termijnen worden aan u terug gestort.

Welke service valt binnen het abonnement?

Alle service! Het vervangen van uw MRA maar ook het veranderen als gevolg van bijvoorbeeld een verandering aan uw gebit. Adviesgesprekken met uw MRA Tandarts en het laten controlleren van uw MRA. Het MRA Abonnement is een echt all-in systeem.

Wat is het MRA abonnement?

Het MRA abonnement bied u de mogelijkheid om voor een vast bedrag per maand een goede alles inclusief oplossing te verkrijgen. U heeft nooit meer extra kosten. Het abonnement heeft geen minimale looptijd en is dus per maand opzegbaar door het terugsturen van de MRA

Vergoed mijn verzekeraar?

Vaak wordt behandeling met een MRA vergoed door de ziektekostenverzekeraar. De MRA Kliniek zoekt graag voor u uit of uw verzekeraar uw MRA vergoed. Neem contact met ons op voor meer informatie.