Alle informatie over Snurken

Heftig snurken

Het meest voorkomende slaapprobleem van Nederland

Snurken wordt vaak als iets zeer negatiefs gezien. Bij ‘snurkproblemen' denkt men al snel aan oude mannen, alcoholisten of overgewicht.

Wie er zelf last van heeft schaamt zich hier voor en praat er liever niet over. Toch is snurken een veelvoorkomende klacht, en dit probleem beperkt zich zeker niet tot de ouderen. Het is zelfs het meest voorkomende slaapprobleem van Nederland.

Snurken kan zich beperken tot alleen overlast maar ook zorgen voor ernstige gezondheids problemen.

Wanneer begint het?

Meestal treedt snurken voor het eerst op tussen het dertigste en veertigste levensjaar. In sommige families begint het snurken al rond het twintigste jaar (dit is waarschijnlijk erfelijk bepaald).

Ook beperkt het probleem zich niet tot mannen: in Nederland snurkt ongeveer  60% van de mannen op middelbare leeftijd, maar ook minstens 35 % van de vrouwen. Het is dus zeker geen reden tot schaamte!

Enkele feiten:

Hoe ontstaat snurken?

Tijdens uw slaap slapen verslappen alle spieren, inclusief de tong (de tong is een grote spier die vast zit aan de onderkaak). Bij sommige mensen zakt de tong daardoor terug in de keelholte en blokkeert zo (gedeeltelijk) de luchtweg. Doordat de lucht nu door een vernauwde holte geperst moet worden, begint het zachte weefsel in de keelholte te trillen bij het in- en uit ademen.

Dit veroorzaakt het typischse geluid dat wij ‘snurken' noemen.

 

Genetische factor

Natuurlijk speelt bij het ontstaan van snurken de bouw van de kaak en holtes een rol (dit is een genetische factor), daarnaast heeft overgewicht een negatief effect op de klachten. Maar er zijn ook verschillende externe factoren die een negatief effect op (het ontstaan van) snurken kunnen hebben.

Externe factoren

Zo treedt bij gebruik van alcohol, pijnstillers of slaapmiddelen een extra onstspanning van de spieren op. Hierdoor kan de tong verder naar achter zakken en zal het snurken verergeren. Ook kan een vernauwing van de keelholte onstaan door opgezette amandelen of slijmklieren, door roken of door allergieen. Door de vernauwing is er minder ruimte voor de luchtdoorstroom, wat een nadelig effect heeft op het snurken.

Hinderlijk en gevaarlijk

Het typische snurkgeluid kan erg hinderlijk kan zijn voor u en uw omgeving. Mogelijk onderbreekt het het slaapritme van u en uw partner, waardoor u beiden minder goed uitrust. Toch hoeft snurken niet per definitie schadelijk te zijn voor uw gezondheid. Echter als er sprake is van het (tijdelijk) afsluiten van de luchtweg tijdens de slaap, kan dit nadelige tot zeer ernstige gevolgen hebben. Er is dan mogelijk sprake van ‘slaap-apneu' en het is belangrijk dat er actie wordt ondernomen.

 

Er zijn drie type snurkers:

Snurktype 1:
Primair snurken, een sociaal probleem

Bij dez eerste fase is snurken vooral een sociaal probleem. De snurker houd zijn of haar omgeving wakker. Het geluid dat een snurker produceert kanmeer dan 80 decibel kan produceren. Dat is harder dan een stofzuiger.

U kunt apart gaan slapen of gebruik maken van oordopjes om het probleem op te lossen.

De snurker loopt dan echter wel het risico ongemerkt in een volgende fase te belanden.

Snurktype 2:
Moeite met ademhalen in uw slaap (UARS)

Als uw luchtweg te veel vernauwd raakt wordt ademhalen steeds moeilijker.
Door deze vernauwing moeten uw hart en longen veel harder werken om voldoende zuurstof te verkrijgen. de kwaliteit van uw slaap wordt hierdoor aanzienlijk slechter.
De medische term voor deze vernauwing is UARS: ‘Upper Airway Resistance Syndrome' genoemd, wat letterlijk betekent dat er wisselend verhoogde inademingsweerstand tijdens slaap is.

Er is meer nodig dan oordopjes of apart slapen om dit probleem aan te pakken.

Snurkers met UARS zijn overdag meer vermoeid en hebben concentratieproblemen.

Snurktype 3: Volledige periodieke ademstistand (slaapapneu)

Zodra de ademhaling helemaal stopt door het afsluiten van uw luchtweg is er sprake van Apneu.

Om (de mate) van apneu vast te stellen is een slaaponderzoek nodig.
Wij raden u aan om bij vermoeden van apneu direct contact op de te nemen met uw huisarts.

 

Gevolgen van slaapapneu zijn:

Bij apneu wordt vaak een CPAP voorgeschreven dit is een soort luchtdruk masker.

In veel gevallen is slaapapneu echter tevens goed te behandelen met de MRA snurkbeugel.

Afspraak, met garantie

Uw snurkprobleem is uitstekend te behandelen met de MRA. Twee afspraken van een half uurtje en u bent van uw snurkprobleem af. Wij hebben veel vertrouwen in de kwaliteit van onze MRA, mocht deze desondanks niet bevallen dan kunt u hem binnen 3 maanden terugsturen en krijgt u uw geld terug.

U kunt direct een afspraak maken zonder verwijzing.

Ook als u een slaaponderzoek of polysomnografisch onderzoek in een ziekenhuis heeft ondergaan en u heeft een lichte of matige apneu dan kunt u zonder verwijzing een afspraak maken.
De MRA is soms ook een goed alternatief voor de CPAP neem voor meer informatie contact met ons op. Voor vragen en informatie kunt u ons natuurlijk even bellen of mailen.

 

Stopt u ook met snurken? Maak direct uw afspraak