Snurken kost partner jaarlijks drie weken slaap

Wie 's nachts naast een snurker ligt, mist elk jaar zo'n drie weken slaap. Elke nacht komt degene die door zo'n partner het bed uit wordt geronkt, anderhalf uur aan slaap te kort. Op jaarbasis gaat het om 547,5 uur, ongeveer 23 dagen.

Dat blijkt uit onderzoek van de British Lung Foundation, schrijft het AD vandaag. Vrouwen zijn het vaakst slachtoffer: 41 procent klaagt over een snurkende partner. Maar zelf kunnen ze er ook wat van. Van de man wordt maar liefst een kwart regelmatig 's nachts wakker gehouden door een lawaaiige wederhelft.

Apart slapen
Van degenen die last hebben van zagende bedpartners, vlucht ongeveer 40 procent geregeld de slaapkamer uit. Eén op de negen koppels slaapt zelfs permanent apart. Aan snurken kunnen allerlei oorzaken ten grondslag liggen, uiteenlopend van vermoeidheid en overgewicht tot alcoholgebruik, stelt de British Lung Foundation. Er zijn ook allerlei oplossingen denkbaar, van het dragen van bitjes tot het volgen van didgeridoo-les.

Hoewel snurken vaak wordt afgedaan als een probleem dat lastig is voor de relatie, maar verder niet onoverkomelijk, stelt Helena Shovelton, bestuursvoorzitter van de organisatie, dat het ook gevaarlijk kan zijn. Luid snurken kan een signaal zijn van slaapapneu. Dat houdt in de spieren in de keel zo erg ontspannen tijdens het slapen, dat ze de adempijp blokkeren. Hierdoor stopt de ademhaling telkens en krijgt je niet uiteindelijk niet genoeg diepe slaap, waardoor je overdag vermoeid bent en brokken kunt maken.

Apneutest
In Nederland opperden deskundigen vorig jaar precies om die reden vrachtwagenchauffeurs jaarlijks een slaap-apneutest te laten ondergaan. Shovelton: 'We drukken iedereen die luid snurkt op het hart om te laten onderzoeken of hij of zij het heeft.'