Snurken ook risicofactor voor vaatziekten

BAARN - Uit onderzoek blijkt dat snurken een grotere risicofactor is voor afwijkingen in de kransslagader dan overgewicht, roken of een hoog cholesterol.

Het gaat vooral om verdikking van de wand van dit belangrijke bloedvat: een voorspeller van slagaderverkalking. En op zijn beurt kan dat weer leiden tot hart- en vaatziekten.

De veranderingen in de kransslagader worden waarschijnlijk veroorzaakt door ontstekingen als gevolg van de trillingen door het snurken. Dat stellen onderzoekers van het Henry Ford Hospital in Detroit.

"Snurken is meer dan een irritatie in de slaapkamer. Je mag het zeker niet negeren", vertelt onderzoeker Robert Deeb. "Patiënten zouden hulp moeten zoeken, net als bij slaapapneu, een hoge bloeddruk of andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten."

Volgens de onderzoeker draagt hun studie bij aan het groeiende bewijs dat snurken niet zo onschadelijk is als we allemaal denken. "Dus in plaats van je snurkende partner uit bed te schoppen, kun je beter medische hulp voor hem zoeken". Dat stelt hij op een bijeenkomst van de Triological Sociaty in Scottsdale.

Dikkere wanden

De studie is gebaseerd op de gegevens van 913 patiënten tussen de 18 en 50 jaar in een slaapkliniek. Bij geen van de patiënten was sprake van slaapapneu. De snurkers bleken significant dikkere wanden te hebben in de kransslagader.

Andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten zoals diabetes, roken een hoge bloeddruk en een verhoogd cholesterol hadden geen significantie invloed op de gemeten wanden.