Snurkers groter risico in het verkeer

Laatste update: 28 mei 2008 14:44info

Apneu-snurkers hebben door hun slaapgebrek een zevenmaal grotere kans op verkeersongelukken. Dit staat in het boek 'Longziekten - Feiten en Cijfers - editie 2008' van de Nederlandse Longstichting.

 

Bij mensen met apneu stokt de ademhaling tijdens hun slaap geregeld meer dan 10 seconden. Apneu-patiënten zijn hierdoor vaak 's morgens niet uitgerust. Ze hebben daardoor een kleiner concentratievermogen en een groter risico om achter het stuur in slaap te vallen.

Het aantal apneu-patiënten in ons land wordt ergens tussen de 45.000 en 60.000 geschat. Ruim de helft daarvan loopt door onwetendheid onbehandeld rond met klachten. De vrij vage klachten, zoals slaperigheid, prikkelbaarheid, vergeetachtigheid en hoofdpijn, worden vaak verward met een burn-out of depressie. Arbeidsongeschiktheid komt bij mensen met apneu dan ook opvallend veel voor (zo'n 30 procent).

Apneu is redelijk goed te behandelen. Bij de ernstige vorm wordt vaak gekozen voor een zogenaamde continue positieve drukbeademing, ook wel CPAP genaamd. Het apparaat dat daarvoor wordt gebruikt staat naast het bed. Het is een soort omgekeerde stofzuiger, die met slang en neuskap een overdruk geeft in de neus/keelholte, waardoor deze niet langer kan dichtklappen.

Wat ook hel goed werkt is een MRA een snurkbeugel dit is zeer effectief tegen apneu en primair geïndiceerd voor osas patiënten tot AHI 30 en ook voor ernstige osas patiënten met meer dan 30 ademstops.De mra is de op lossing voor mensen die de cpap niet kunnen of willen verdragen.